Ik denk dat ik bijna 25 jaar elke ochtend hetzelfde ontbijt heb genuttigd: 2 boterhammen met hagelslag (puur). Soms wisselde ik de hagelslag af met chocoladepasta of vlokken, maar meestal was het de hagelslag die mijn boterhammen bedekte. Als het maar chocola was. Als plakmiddel voor al die hagelslag gebruikte ik eerst nog margarine, maar die werd later vervangen door roomboter. Als ik 's ochtends opstond kon ik me al verheugen op m'n ontbijt (lees: m'n bloedsuikerspiegel was in de ochtend zo laag dat ik eerst suiker moest hebben om op gang te komen).
Toen ik volgens het paleoprincipe wilde gaan eten, was het aanpassen van mijn ontbijtgewoonte 1 van de moeilijkste dingen. Ik had er geen probleem mee om 's avonds geen pasta of rijst meer te eten. Het vervangen van de boterhammenlunch had alleen wat praktische uitdagingen, maar dat ontbijt.... Géén hagelslag meer?! Ik kwam tot de ontdekking dat ik echt verslaafd was aan mijn ontbijt en dat ik verlangde naar mijn oude vertrouwde boterhammen met chocola.
Mijn nieuwe paleo-ontbijt moest dan ook van erg goede huize komen om de strijd aan te kunnen gaan met de boterhammen met hagelslag. Zo moet mijn nieuwe ontbijt me 's ochtends niet veel tijd kosten om klaar te maken. Ik heb 's ochtends al een enorm gebrek aan tijd, omdat ik mezelf en drie kinderen op tijd en gefatsoeneerd de deur uit moet zien te krijgen. Uitgebreid in de keuken staan zit er doordeweeks dus niet in. Daarnaast heb ik 's ochtends écht geen trek in iets hartigs. Tijdens mijn oriëntatie op wat paleo-sites, zag ik altijd hartige ontbijten voorbij komen: soepen, restjes van de vorige avond, worstjes, eieren. In het weekend, als we wat later ontbijten, kan ik dat wel lekker vinden, maar doordeweeks niet. Ook wil ik dat mijn ontbijt voedzaam is. Op een kopje thee en een stuk fruit kom ik de ochtend niet door.
Uiteindelijk heb ik zelf iets bedacht wat helemaal voldoet aan al m'n criteria: het is héérlijk, snel klaar te maken én voedzaam. Een fraaie foto is er op het moment niet te maken van mijn favoriete ontbijt, dus ik hoop dat de beschrijving genoeg inspiratie oplevert.
Bloemkoolrijst met banaan en noten (1 persoon)
Ik zorg dat ik eens in de week een bloemkool door de keukenmachine haal en zodoende een voorraad bloemkoolrijst in de koelkast heb staan. 's Ochtends pak ik de koekenpan en bak een paar eetlepels bloemkoolrijst in een redelijke hoeveelheid kokosolie. Ondertussen pel ik een banaan en snijd deze boven de koekenpan in stukjes. Deze bak/verwarm ik mee tot de banaan zacht is geworden. Tot slot doe ik er nog wat notenmix door. Soms doe ik er nog wat kokosrasp doorheen of wat rozijnen. Als ik dit op heb, zit ik echt goed vol, maar dan hoef ik ook echt niks meer te eten tot de lunch. De meesten kijken bedenkelijk als ze horen dat ik 's ochtends bloemkool eet, maar daar proef je niks van (het stinkt alleen een beetje bij het klaarmaken)
Ik eet ook wel eens een fruitsalade met noten, maar dan mis ik toch de vetten. Wanneer ik die vetten 's ochtends niet binnen heb gekregen, merk ik dat ik weer veel sneller trek krijg. Ik heb in ieder geval wel gemerkt dat een ontbijt iets heel persoonlijks is. Bovenstaande recept bevalt mij in ieder geval uitstekend. Laat me weten wat je ervan vindt als je het ook eens hebt geprobeerd of deel je eigen ontbijtsuggesties.
Hoi James,
BeantwoordenVerwijderenHet verhaal van dr Mary Newport ken ik niet (de link bevat ook een behoorlijk artikel, dus heb ik ook nog niet kunnen lezen). Ik ken wel andere goede verhalen over kokosolie. Er is iets met die hagelslag he? Ik heb nu m'n alternatief gevonden in de 86% chocoladereep. Eigenlijk is dat m'n enige snoepzonde. Moet kunnen toch?
"..moet kunnen .. toch?..." moet een beetje grinniken om dat toch aan het eind van de zin. Brings back memories van mijn studenten als ze iets niet zeker wisten. Ik denk dat jij wel beter weet. Chocolade wordt op het ogenblik gevierd als een van de gezondste "snoeperijen".
BeantwoordenVerwijderen"..The health benefits of epicatechin, a compound found in cocoa, are so striking that it may rival penicillin and anaesthesia in terms of importance to public health, reports Marina Murphy in Chemistry & Industry, the magazine of the SCI. Norman Hollenberg, professor of medicine at Harvard Medical School, told C&I that epicatechin is so important that it should be considered a vitamin.
Hollenberg has spent years studying the benefits of cocoa drinking on the Kuna people in Panama. He found that the risk of 4 of the 5 most common killer diseases: stroke, heart failure, cancer and diabetes, is reduced to less then 10% in the Kuna. They can drink up to 40 cups of cocoa a week. Natural cocoa has high levels of epicatechin.
En als je het helemaal voor mekaar wilt hebben, neem je de pure chocola (70% en hoger) en dompel er een kers in. Iets waar we volgend jaar aan beginnen. En zoals je weet chocola wordt gemaakt met cocosvet. You may not be able to have it all, but you can get pretty close met goeie kersen bonbons. Zonder suiker.
Bedankt voor je reactie. Kan ik jou citeren als iemand roept: 'ben je nu alweer chocola aan het eten?!' Maar...die kersenbonbon? Ben je zelf iets van plan met kersen in chocola?
BeantwoordenVerwijderenHoi Kirsten,
BeantwoordenVerwijderenNou snap je ook waar die Naxossa vandaan komt. Vroeg me al af bij de reakties van Folkert, hm dat lijkt Van Breukelen wel van FL. Jan Peter was snel te herkennen. Ik had net een aantal Naxos Cd's opgeladen zodoende.
Ja, we zijn dan wel 'retired' en ik vind de Engelse benaming beter, gezonder dan de Nederlandse.. re-tire-d. We have new tires. Different ones. En we zijn eerst begonnen met een hectare aardbeien, maar dat blijft altijd erg veel werk, en je moet steeds weer opnieuw. Nieuwe planten, nieuwe grond bewerking, rotatie. En toevallig kwam de Universiteit van Saskatchewan klaar met hun klein fruit programma waaronder de Haskaps en de Tart Cherries. Haskap is voor Nederland waarschijnlijk onbekend en de tart cherry is in Nederland alleen bekend als de Morello(Helder rood) of de Balaton (donker rood,uit oost Europa). De nieuwe soorten zijn struiken (2m.) en de kersen zijn net zo zoet als de gewone kersen, maar iets sappiger.
Je kunt een en ander vinden op de site van ons;
http://www.pallisergroup.com/cherries-are-forever.html
En je kunt heel wat meer dan mij citeren. Chocolade geeft dankzij het palmitic acid je brain een sneller seintje dat je niet meer hoeft.
http://www.docguide.com/effects-chocolate-cocoa-and-flavan-3-ols-cardiovascular-health-systematic-review-and-meta-analysis-r
BeantwoordenVerwijderenZoals je ziet, niks aan de hand. Paleo of niet, beter voor je bloedvaten is het zeker.
Hi Kirsten ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk ga je bloemkoolrijst ontbijt proberen hoor.... het klinkt echt lekker.
Weet je wat ik nog zat te denken... ter inspiratie zocht ik paleo recepten maar wat ik allemaal voorbij zag komen wordt toch vaak gemaakt van behoorlijk prijzige ingredienten. Misschien een ideetje voor je... een budget-paleo-recepten-plan.
En oh ja... ik zit op Pinterest, echt een aanrader om daar inspiratie op te doen voor paleorecepten.
Groetjes!
Je (nog steeds niet) aangetrouwde nicht Willemijn
Ha Willemijn,
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je reageert. Ik ben benieuwd wat je van het ontbijt vindt. Ik heb het zelf heel veel gegeten in de winter, maar nu in de lente heb ik behoefte aan iets lichters.
En over het budget paleo-recepten-plan: waarschijnlijk vinden veel receptenschrijvers het niet interessant om een recept van worstjes met gebakken groenten te plaatsen, omdat het te saai is. Het boek 'Oergondisch genieten' vind ik persoonlijk echt een aanrader voor veel goede en toegankelijke recepten.
Goedemorgen Kirsten, ik ben momenteel op ontdekkingstocht door de paleorecepten en kwam zo op deze blog uit. Als jij zegt dat je de bloemkool door de keukenmachine haalt, betekent dit dan dat je het helemaal fijn hebt gemalen?
BeantwoordenVerwijderenOntbijtsuggestie: smoothie van aardbeien, blauwe bessen en spinazie. Echt een powerontbijt en van de spinazie proef je niets.
Harold
spinazie kun je beter niet rauw eten ivm oxaalzuur! Los daar van, zou ik zonder vetten er bij van zo'n shake accuut een hypo krijgen en er ook de ochtend niet mee door komen...
BeantwoordenVerwijderenVanmorgen bloemkoolrijst met banaan in kokosnootolie en wat kokosrasp gegeten. Heerlijk! Bedankt voor dit recept.
BeantwoordenVerwijderenGa het zeker vaker eten.
Anke, leuk om te horen dat je het lekker vindt. Het enige nadeel is dat die bloemkoolrijst zo stinkt ;-))
BeantwoordenVerwijderenHarold, ik zou net als Iris niet voldoende hebben aan alleen fruit met spinazie. Ik heb echt wat vet en eiwitten nodig en dan haal ik het makkelijk tot de middag. Daarnaast zijn de aardbeien en blauwe bessen in dit seizoen alleen bevroren te krijgen en zo'n ontbijt voor een gezin van 5 kan dan erg prijzig worden. Maar goed, ik heb ontbijten altijd al heerlijk gevonden. Er zijn ook genoeg mensen die iets vastigs moeilijk weg kunnen krijgen 's ochtends en liever iets vloeibaars eten.
Pap van bloemkoolrijst en banaan maak ik ook wel eens, lekker met kaneel en rozijnen. Vaak doe ik hier dan nog gemalen lijnzaad door en een ei.
BeantwoordenVerwijderenIk ontbijt over het algemeen met een smoothie: 1 banaan, 2 andere stukken fruit, een handvol spinazie of boerenkool, een ei, een scheutje olijfolie. Op smaak maken met kaneel, cacao, gember of andere kruiden en specerijen. Zoeter maken doe ik soms met dadels of rozijnen. Voor extra vulling gebruik ik chiazaden of psylliumvezels en achteraf voeg ik wat lijnzaad toe.
Ontzettend smaakvol en het ei en spinazie/boerenkool proef je echt niet.
ok, leuke tips die ik hier lees
BeantwoordenVerwijderenmaar wat als je nou toch reageert op de suikers? ook al zijn het fruitsuikers?
iemand tips?
Vanochtend voor het eerst aan de bloemkoolrijst met banaan en kokosrasp. Super hoor! En ja, de bloemkool stinkt wel een beetje maar het smaakt super. Ik ben een grote eter én vooral een grote ontbijter. Lieve mensen, dit is echt een ontbijt dat vult. Overmorgen ga ik 'm proberen met ananas i.p.v. banaan.
BeantwoordenVerwijderenEen goed vullend ontbijt is: half blikje kokosmelk, zaden (wat je maar wilt), zonnebloempitten, fruit (wat je maar wilt) en blenden maar. Ik doe er zelf nog proteine-poeder in. Ik sport veel dus heb ook het e.e.a. nodig :-)
Dit is mijn 2e dag Paleo. Op de eerste dag heb ik gelijk mijn boot schoongemaakt. Direct bergen energie! Nou dan probeert je lichaam je dus iets te vertellen.
Lieve mensen, ga aan de Paleo. Dit is geeen onzin! Gun jezelf een mooi gezond leven!